Skip to content

Säätiön ensimmäinen elämäntyöpalkinto kuvanveistäjä Kaarina Kaikkoselle

Vuonna 1993 perustettu säätiö juhlistaa 30-vuotista toimintaansa jakamalla tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös elämäntyöpalkinnon, jonka suuruus on 20 000 €. Elämäntyöpalkinnon saajan valitsi raati, johon kuuluvat kuvanveistäjä Sari Palosaari sekä taidehistorioitsija Markku Valkonen. Raimo Utriaisen elämäntyöpalkinto myönnetään kuvanveistäjä Kaarina Kaikkoselle. Kaarinan teoksiin voit tutustua hänen omalla taiteilijasivuillaan.

Kaarina Kaikkonen (s. 1952 Iisalmi) on tällä hetkellä yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista ja arvostetuimmista kuvanveistäjistä. Hänet tunnetaan ennen kaikkea julkiseen tilaan toteutetuista installaatioista, jotka hän on tehnyt yleisöltä keräämistään vanhoista vaatteista, kengistä, suksista ja muista tavaroista. Hänen työnsä ovat herättäneet laajaa kansainvälistä huomiota. Niissä ovat käytettyjen materiaaliensa kautta vahvasti läsnä aika ja muistot, poissaolon läsnäolo.

Kaikkonen opiskeli Suomen taideakatemian koulun maalaustaiteen osastolla 1978–1983. Hänellä on ollut useita yksityis- ja yhteisnäyttelyitä kotimaassa ja ulkomailla vuodesta 1984 lähtien, sekä julkisia teoksia mm. Hanasaaren Suomalais-ruotsalaisessa kulttuurikeskuksessa ja Viikin normaalikoulussa. Kaikkosen teoksia on myös kokoelmissa Suomessa sekä pohjoismaissa, eri Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa.

Kaikkonen oli taiteilijaprofessori vuosina 2012–2021. Hän toimii opettajana Aalto-yliopistossa ja on myös kuratoinut näyttelyjä mm. kotikaupunkiinsa Iisalmeen.

Kaikkoselle myönnettiin Valtion kuvataidepalkinto 1989 ja vuonna 2001 Taiteen Suomi-palkinto. Vuonna 2013 hänelle myönnettiin Suomen Leijonan 1. luokan ritarimerkki ja 2022 Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitali.

Jaa uutinen: