Skip to content

Stipendi 2023 Mariam Falailehille

Vuoden 2023 stipdendinsaajaksi on valittu Mariam Falaileh. Stipendiaatin on aiempien vuosien tapaan valinnut säätiön hallituksen nimeämä riippumaton asiantuntijaryhmä. Tänä vuonna valinnan suorittivat Elham Rahmati ja Nimco Kulmiye Hussein. Falailehin teoksiin voit tutustua hänen taiteilijasivullaan.


Mariam Falaileh (s. 1990 Kuopio) on Helsingissä asuva kuvataiteilija, joka työskentelee pääsääntöisesti keramiikan parissa. Hän on koulutukseltaan taidemaalari, mutta tekee myös installaatioita, kuvituksia, valutöitä ja serigrafioita. Falaileh tutkii teoksissaan tiedostamattoman mielen ja ekstrasensorisen todellisuuden vuorovaikutusta sekä ihmisen ja luonnon suhdetta. Hänen kuvastonsa sisältää viittauksia mystiikkaan ja henkimaailmaan. Lisätietoja Falailehin Instagram-sivuilta.

Raadin perustelut

Mariamin veistokset ovat ainutlaatuisia ja sadunomaisia, täynnä syitä ja seurauksia. Veistokselliset hahmot uudistavat ja horjuttavat klassista saturomantiikan estetiikkaa, jossa sukupuoleen ja yhteiskuntaluokkaan liittyvät ideologiat eivät aina ole vapauttavia.

Ihailemme Mariamin mielikuvituksellista lähestymistapaan kuvanveistoon ja hänen työetiikkaansa liittyvää kypsyyttä, johdonmukaisuutta, jota hän on osoittanut taiteellisessa toiminnassaan, niin käsityötaidossa kuin ideoiden käsitteellistämisessä.

Suuri osa Mariamin työstä paljastaa hänen huolensa planeettamme tulevaisuudesta. Luontoa käytetään reflektoinnin välineenä: tummat sävyt ja piikkimäiset muodot ovat metaforia nykypäivän surrealistisille todellisuuksille.

Uskomme, että Mariamin työn kautta voimme sekä lähestyä ajankohtaisia ekologiaan liittyviä kysymyksiä että tutkia niitä. Hänen teoksensa avaavat pääsyn maailmaan, jota hän on oppinut katsomaan huolella.

Jaa uutinen: