Skip to content
ateljee-teoksien-sailytys

Taidesäätiö

Raimo Utriainen perusti nimeään kantavan taidesäätiön vuonna 1993. Säätiön tarkoituksena on säilyttää ja pitää julkisesti nähtävillä säätiölle luovutettuja tai säätiölle muuten hankittuja taideteoksia, edistää kuvanveistotaiteen tuntemista, tukea taloudellisesti tai muutoin nuoria kuvanveistäjiä sekä kaikin tavoin luoda mahdollisuuksia uusien ilmaisujen löytämiseksi kuvataiteessa.

Toiminta

Säätiö kerää ja tallentaa perustajansa Raimo Utriasen elämäntyöhön liittyvää aineistoa sekä edistää hänen ja muun kuvanveistotaiteen tutkimusta ja julkisuuteen saattamista. 

Raimo Utriainen ateljeessaan

  • Toinen minä – Raimo Utriaisen maalauksia 2019

    Säätiö ja Emil Aaltosen museo järjestivät yhteistyössä Raimo Utriasen maalausten näyttelyn Pyynikinlinnassa Tampereella 2019. Maalaukset oli valittu säätiön kokolemista.

  • Pro Sculptura -mitali 2007

    Suomen Kuvanveistäjäliitto myönsi säätiölle Pro Sculptura -kunniamitalin 2007.

  • Virta -veistos EMMAn edustalle 2007

    Raimo Utriaisen veistos Virta (2006) pystytettiin Emman edessä olevaan puistikkoon 2007. Teoksen omistaa Saastamoisen säätiö.

  • Soiva viiva -näyttely ja julkaisu 2007

    Säätiön deponoima teoskokoelma esiteltiin Emmassa 2007. Samanaikaisesti julkaistiin Soiva viiva, Juhani Pallasmaan kirjoittama Raimo Utriaisen elämäkerta. Kirja on julkaistu englanniksi nimellä The Resonant Line.

  • Veistoskokoelma EMMAan 2006

    Säätiön teoskokoelma deponoitiin Espoon modernin taiteen museoon Emmaan 2006. Deponointi kesti kymmenen vuotta.

  • Kamakuran kundit -ryhmänäyttely 2003

    Kun Japanissa 1978 järjestetystä kiertonäyttelystä oli kulunut 25 vuotta, Tampereen Pyynikinlinnaan koottiin Raimo Utriaisen teoksia hänen viimeisiltä vuosiltaan sekä näyttelyyn osallistuneiden taiteilijoiden Jukka Mäkelän, Jorma Hautalan, Göran Augustsonin ja Matti Kujasalon uusimpia teoksia.

Julkaisut

KAIKIN TAVOIN – BY ANY MEANS (2017)

29€ + postimaksu

Mitä kuvanveisto on tänään, mitä se on huomenna? Kaikin tavoin esittelee 20 nuorta suomalaista kuvanveistäjää, joista kukin on omalla tavallaan laajentanut kuvanveiston käsitettä, osin alueille joita tuskin on vielä määritelty kuvanveiston piiriin.

Kirjan haastatteluissa taiteilijat kertovat siitä, miten he ratkovat työhönsä liittyviä ongelmia. Samalla he valottavat ajatteluaan, innoituksen lähteitään ja kiinnostuksen kohteitaan. Professori Jussi Pallasmaan essee esittelee suomalaisen kuvanveiston merkittävän uudistajan Raimo Utriaisen (1927–1994) elämää ja taidetta.

KIRJOITTAJAT Timo Valjakka ja Juhani Pallasmaa,
TOIMITUS Timo Valjakka
JULKAISIJAT Raimo Utriasen Taidesäätiö ja Parvs Publishing
KUSTANTAJA Parvs Publishing 
ISBN 978-952-7226-07-0 

RAIMO UTRIAINEN – THE RESONANT LINE (2011)

29€ + postimaksu

Juhani Pallasmaa, architect, writer and educator was Raimo Utriainen’s closest friend and collaborator from 1975 onwards. The book was first published in Finnish in collaboration with Espoo Museum of modern art in 2007 when the Raimo Utriainen retrospective exhibition was opened. The English translation was released in 2011.

KIRJOITTAJAT Juhani Pallasmaa, Hannele Savelainen, Markku Valkonen
TOIMITUS Juhani Pallasmaa.
JULKAISIJA Raimo Utriaisen Taidesäätiö
KUSTANTAJA Raimo Utriaisen taidesäätiö
ISBN
978-952-92-8593-8

Raimo Utriainen – Soiva viiva (2007)

KIRJOITTAJAT Juhani Pallasmaa, Hannele Savelainen, Markku Valkonen
TOIMITUS Juhani Pallasmaa.
JULKAISIJAT Raimo Utriaisen Taidesäätiö ja Espoon modernin taiteen museo EMMA
ISBN 978-951-682-839-1

©Raimo Utriaisen Taidesäätiö, Espoon modernin taiteen museo EMMA, Juhani Pallasmaa, Rakennustieto Oy

"Ei mitään puolitietä". Raimo Utriainen oli suomalaisen kuvanveiston tinkimätön uudistaja joka siirsi suomalaisen monumentaalitaiteen nykyaikaan. Kirja lisää tärkeitä palasia suomalaisen modernismin hitaasti täsmentyvään historiaan. Se kertoo tarkkoja taustatietoja suomalaisen ja kansainvälisen taide-elämän kuvioista siltä osin, kuin ne Utriaista koskettivat. Pallasmaan piirtämä henkilökuva ystävästään on suora ja kaunistelematon.